Scheiden, het overkomt heel veel kinderen. Klokhuis maakte er een serie over!

Scheiden, het overkomt heel veel kinderen. Klokhuis maakte er een serie over!

Ouders die gaan scheiden. Jaarlijks overkomt het zo’n 70.000 kinderen. Omdat een scheiding meestal leidt tot een verandering van veel wat veilig en vertrouwd is, kan een scheiding van de ouders behoren tot een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van een kind. Een scheiding kan van alles bij kinderen teweeg brengen; boosheid, verdriet, in de war zijn, of problemen krijgen met slapen. Het kan aanleiding zijn tot bepaalde zorgen en (onterechte) overtuigingen bij het kind.

Gelukkig leren de meeste kinderen goed omgaan met een scheiding en wennen ze na een tijdje aan de nieuwe situatie en hoeft een scheiding echt niet te leiden tot een trauma bij het kind. Ontzettend belangrijk is hierbij de manier hoe de ouders met de situatie en de kinderen (en met elkaar!) omgaan en dat het kind bij iemand terecht kan met zijn zorgen en gedachten.

Het kan kinderen ook helpen te weten dat ze niet de enige zijn die met zo’n situatie te maken hebben, dat ze niet alleen zijn in hun verdriet en hun zorgen.

Het Klokhuis heeft vier afleveringen gemaakt over scheiden. Leerzaam voor iedereen, en extra interessant voor kinderen en de ouders die er zelf mee te maken hebben. De eerste aflevering is inmiddels uitgezonden en online terug te zien, de overige afleveringen worden de komende weken op donderdag uitgezonden om 18.23 uur op NPO 3. Een aanrader! 

Lezen maakt gelukkig!

Winter is coming! Over huisdieren en de ontwikkeling van kinderen

Winter is coming! Over huisdieren en de ontwikkeling van kinderen