Lezen maakt gelukkig!

LEZEN MAAKT GELUKKIG

‘Dagelijks lezen maakt leerlingen gelukkiger’ hoorde ik docent Nederlands Dylana Abdullah onlangs zeggen in het NOS-journaal. Aanleiding voor dit item was het verschenen rapport van SCP wat onder andere concludeerde dat tieners minder zijn gaan lezen.  Deze docent probeert haar steentje bij te dragen door de leerlingen in haar klas iedere les minstens 5 tot 10 minuten te laten lezen. Een docent naar mijn hart, en ik ben ervan overtuigd dat ze gelijk heeft; dagelijks lezen maakt (iedereen) gelukkiger! 

Lezen laat je reizen naar landen, werelden, culturen en tijden waar je normaal gesproken niet komt. Lezen stimuleert je emotionele ontwikkeling doordat je beleeft wat andere personen zeggen en doen. Lezen zorgt ervoor dat je woordenschat en je taal vrijwel moeiteloos verbeteren. Het leert je ingewikkelde teksten te begrijpen, een vaardigheid die zo nodig is in onze informatiemaatschappij. Maar voor mij is nog het allerbelangrijkste argument; lezen geeft mij rust en ontspanning, ik vind het simpelweg ontzettend leuk om te doen. Het rondlopen in een boekhandel of bibliotheek en daarbij nieuwe boeken ontdekken, vind ik heerlijk. En het gevoel dat je krijgt wanneer je een boek aan het lezen bent wat je eigenlijk niet weg wilt leggen, ik zou niet zonder kunnen. En alhoewel ik mijn leesgedrag heb moeten aanpassen aan een kleine baby in huis, zorg ik er ook nu voor dat ik elke dag aan lezen toekom. Ik heb het simpelweg nodig om me goed te voelen.

LEZEN IS SAAI?

Dit hoor je nog wel eens zeggen, maar ik ben ervan overtuigd dat iemand die lezen saai noemt, simpelweg nog niet het soort boeken gevonden heeft waar hij of zij in kan verdrinken. En ik ben ervan overtuigd dat dat soort er voor iedereen is. Je hebt dan gewoon inspiratie en tips nodig van anderen. Er lopen op scholen, in boekhandels en in bibliotheken heel wat mensen rond die deze tips kunnen geven.

STIMULEER JE KIND

Wil je dat je kind meer gaat lezen? Naar mijn idee is de beste stimulans jouw eigen voorbeeldgedrag. Wanneer je kind jou regelmatig ziet lezen in een krant of een boek, wordt lezen een activiteit die je kind als normaal beschouwt. Zorg dat lezen een normale gewoonte wordt. Pak zelf regelmatig een boek en praat over de boeken die je leest. Maak er iets gezelligs van; samen op de bank met een boek, een kop thee of chocomel en wat lekkers om te snoepen. Beloon het kind door samen naar de boekhandel te gaan of een extra uitje te maken naar de bibliotheek en laat het kind zijn eigen boeken uitkiezen. Houd ook de activiteiten in de gaten die de boekhandel of de bibliotheek organiseren. Nu met de voorleesdagen is er op veel plekken weer veel te doen!

Let op! Het gaat er niet om dat je kind weer een boek heeft uitgelezen, beloon niet het resultaat, maar het proces. Het gaat om het leesplezier!

Ik gun alle kinderen het gevoel niet te willen stoppen met het boek dat ze aan het lezen zijn. Het helemaal te verdrinken in een andere wereld. Het door blijven denken na het lezen van het boek, het elkaar enthousiast maken. En dat maakt kinderen echt gelukkiger, ik weet het zeker. En volwassenen trouwens ook…

TIPS

Ik deel graag een aantal boekentips met je:

1)      Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt

Deze klassieker blijft een van mijn favorieten. Ik heb ‘m altijd met veel plezier voorgelezen aan groep 4 tot en met 8, en kijk er echt naar uit deze met ons meisje te kunnen gaan lezen.

2)      Dummie de Mummie  - Tosca Menten

Wat een ontzettend grappige serie is dit. Ontzettend goed geschreven, je ziet de gebeurtenissen zo voor je.  Ook deze was in iedere klas een hit. En stiekem nog een beetje leerzaam ook…

dummie1.jpg

3)      Lampje – Annet Schaap

Voor mij was dit hét kinderboek van 2017. Wat een mooi en ontroerend verhaal. Een pareltje.

lampje.jpg

En tenslotte; het boek dat ik elke avond voorlees aan ons dochtertje is natuurlijk op dit moment mijn favoriet; Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney, zo lief!

IMG_0522 (2).jpg

Ik wens je ontzettend veel (voor)leesplezier, en ik hoor graag jouw tips! 

Hooggevoelig? Een eigenschap om te koesteren...

Scheiden, het overkomt heel veel kinderen. Klokhuis maakte er een serie over!

Scheiden, het overkomt heel veel kinderen. Klokhuis maakte er een serie over!