Winter is coming! Over huisdieren en de ontwikkeling van kinderen

Winter is coming! Over huisdieren en de ontwikkeling van kinderen

Meet Winter! :) 

Meet Winter! :) 

Over ongeveer een week is het ein-de-lijk zover: Winter is coming! Winter is onze prachtige en speelse kleine kater. Wat kijk ik uit naar zijn komst!

Heel veel kinderen hebben een fase waarin ze graag een huisdier willen en als ouder is het dan niet altijd gemakkelijk om een goede verantwoorde keuze te maken. Er lijken veel voordelen te zitten aan het hebben van een huisdier. Ondanks dat de invloed van huisdieren op de ontwikkeling van kinderen een relatief nieuw onderzoeksgebied is, is het niet moeilijk voor te stellen dat het verzorgen van een huisdier een kind nuttige vaardigheden kan helpen ontwikkelen, zoals zelfdiscipline en het nemen van verantwoordelijkheid. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld uitgewezen dat kinderen die opgroeien met honden later als volwassenen meer sociaal vaardig zijn. Ook zouden dieren sociale contacten tussen mensen kunnen versterken. Er zijn zelfs studies gedaan waarbij dieren in de klas werden gehouden, daar verklaarden de leraren dat er meer sociale interactie was tussen de kinderen en dat ze minder agressie vertoonden.

Kinderen kunnen een sterke band met dieren aangaan en dieren kunnen kinderen tot steun zijn bij momenten van verdriet en verlies. Dit schept vaak ervaringen waar volwassenen met warme gevoelens aan terugdenken. Wanneer een kind een sterke band heeft ontwikkeld met het dier, kan het doodgaan of kwijtraken van het dier natuurlijk wel een hele verdrietige gebeurtenis zijn. Voor veel kinderen is dit vaak de eerste ervaring die ze met doodgaan en rouw opdoen. En hoe verdrietig dit ook is, kinderen leren zo dat de dood bij het leven hoort, en ze leren dat je verdriet mag hebben om iemand van wie je veel hebt gehouden. Dat kan van waarde zijn voor een latere verlieservaring.

Uit de meeste onderzoeken blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier meer zelfvertrouwen en empathie ontwikkelen. Ook kan het hebben van een huisdier een positieve indruk hebben op de gezondheid; het aaien van een huisdier blijkt een verlagend effect te hebben op de hartslag en de bloeddruk. Tevens zou het kunnen zijn dat kinderen met huisdieren minder risico lopen op het ontwikkelen van allergieën voor dieren.

Ondanks al deze (mogelijke) voordelen is het niet aan te raden onmiddellijk een huisdier aan te schaffen. Denk daar alsjeblieft heel goed over na. Het hebben van een huisdier kan ook zorgen voor verdriet of teleurstelling bij het kind of frustratie over de verzorging. Denk ook heel goed na over de leeftijd van het kind in hoeverre het kind de verantwoordelijkheid krijgt over de verzorging. Vergeet ook niet de (mogelijke) financiële consequenties van het hebben van een huisdier.

Een huisdier kan ontzettend veel plezier en liefde brengen, maar het is voor niemand eerlijk om de beslissing zonder goede overdenking te maken. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren heeft veel interessante informatie op haar site staan. Check dat eens!

www.licg.nl

Bron: Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren, De invloed van huisdieren op de ontwikkeling van kinderen.

 

PS. Wanneer je (kind) een sessie komt volgen bij klimRoos Coaching is het dus heel goed mogelijk dat Winter zich komt laten zien, en zich misschien ook wel bezighoudt met het versterken van onze sociale interactie! 

Scheiden, het overkomt heel veel kinderen. Klokhuis maakte er een serie over!

Scheiden, het overkomt heel veel kinderen. Klokhuis maakte er een serie over!

Met klimRoos gaat je kind vol vertrouwen het nieuwe schooljaar in!

Met klimRoos gaat je kind vol vertrouwen het nieuwe schooljaar in!