Hoe was het vandaag op school?

‘Hoe was het op school?’ Wanneer je die vraag aan je kind stelt, is de kans groot dat je geen uitgebreid antwoord terug krijgt. En zeg nou zelf, als iemand aan jou vraagt hoe je dag was, antwoord je waarschijnlijk ook met een “goed” of  “prima”.  Tijd dus om je vraag te veranderen wanneer je een uitgebreider antwoord zou willen. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar kan wel een wereld van verschil maken in de communicatie tussen jou en je kind (of met je partner, een vriend etc.) én in jullie geluksgevoel. Want de beste kleine gewoonte om je geluksgevoel te verhogen is volgens Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie, om elke avond 3 dingen op te schrijven die die dag mooi hebben gemaakt. De achtergrond hierbij is dat wanneer je je op deze mooie dingen richt (hoe klein ook), je ze steeds beter en meer gaat zien.

Dit kun je gebruiken in de vragen die je je kind stelt. Vraag bijvoorbeeld: welke 3 dingen maakten je blij vandaag? Wat maakte je trots? Wie zou je vandaag een compliment willen geven (en waarom)? En zo zou je nog veel meer vragen kunnen bedenken. Dat kan op de weg terug naar huis, tijdens een kopje thee, bij het naar bed brengen of tijdens een ander moment.

Zo mailde een van de ouders die ik coach me dat ze bij het avondeten aan iedereen vraagt waar ze die dag trots op waren. Ook een prachtig voorbeeld, en laten we niet vergeten, ook een prachtig moment. Zo  kun je de momenten samen echt waardevol maken. En moet dat dan elke dag zo? Nee, natuurlijk niet, maar ik kan me wel voorstellen dat het zulke leuke gesprekken kan opleveren dat je het wel bijna elke dag wilt blijven doen! 

Tip: vind je het lastig om deze vragen zelf te bedenken? Kijk dan eens in de boekhandel, er zijn steeds meer boekjes waar al allerlei vragen in staan, bijvoorbeeld Vertellis. En ook op  www.klimrooscoaching.nl/downloads  kun je gesprekskaartjes downloaden met daarop allerlei vragen die je aan je kind kunt stellen. Veel plezier!