Nieuwe afspraken op school, nieuwe afspraken thuis?

Hier in het midden is het nieuwe schooljaar weer gestart.

Vandaag was ik voor het eerst weer in de scholen om leerlingen te begeleiden. Het was even zoeken: in welk lokaal moet ik zijn? En de lokalen waren soms nog wat kaal, maar het zoemde en leefde; de kinderen waren er weer!

De school leefde weer 😊

Veel scholen hier werken met Vreedzame School, een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het bestaat uit wekelijkse lessen, en in de eerste twee lesweken staat er zelfs dagelijks een les op het rooster. Toen ik nog voor de klas stond, vond ik dit ontzettend leuk om te doen. Omdat het lessen zijn die echt om de kinderen draaien, om wat zij zeggen en vinden.

Hoe leuk vond ik het dan ook dat een van de jongens vanmorgen vertelde dat ie dit het leukst vond bij zijn nieuwe juf. Gisteren hebben ze samen de afspraken van dit jaar besproken. En zijn juf vertelde me dat hij met een van de mooiste afspraken kwam, een afspraak waarin hij soms echt nog wel iets heeft te leren. Hij vertelde me trots: β€˜we dagen elkaar niet uit’, en hij kon me ook vertellen waarom hij dit zo belangrijk vond.

Hoe mooi is dat, samen de afspraken opstellen. Afspraken die voor de hele klas gelden en door de hele klas gedragen worden. Die dus ook de verantwoordelijkheid worden van de hele klas.

En waarom zou je dit thuis ook niet doen? Plan deze week of komend weekend eens een momentje samen, praat over deze eerste schoolweek (of de week die gaat komen), luister naar elkaar. En heb het dan met elkaar over de afspraken die thuis goed zouden kunnen werken. En heb je al afspraken samen, evalueer ze dan eens. Praat met elkaar over wat werkt, en wat nog beter kan. Als ik het me goed herinner wordt dit op school al gedaan vanaf groep 3.

En gaat het dan altijd goed? Nee, helaas, zou makkelijk zal het niet zijn.

Maar echt luisteren naar elkaar en samen verantwoordelijk zijn voor hoe het gaat in de klas en thuis levert ongetwijfeld veel positiefs op!

Tip: werkt de school van je kind ook met Vreedzame School, vraag ze dan regelmatig wat ze hebben gedaan, en kijk of je er ook thuis wat mee kan doen.

 

Meer over de Vreedzame School lees je hier.