Gelezen: Het geheim van succesvol opvoeden (spoiler: dit is een aanrader!)

Het geheim van succesvol opvoeden - Esther Wojckicki

Een boek met de titel ‘Het geheim van succesvol opvoeden’ staat voor mij eigenlijk al met 1-0 achter. Ik word daar toch een beetje sceptisch van. Alsof zomaar een boek mij eventjes kan vertellen wat ik wel dan wel niet zou moeten doen. Maar dat is in ieder geval niet hoe dit boek is geschreven, en  ik  vond ik dit boek zeer de moeite waard, en beveel het andere ouders graag aan.

De schrijfster, Esther Wojckicki, is een Amerikaanse  journalist met veel onderwijservaring.  Na het lezen van het boek, zou ik haar graag willen leren kennen. Ze lijkt me een fantastische vrouw. Haar kijk op kinderen, hun opgroeien, en wat je als ouder zou moeten doen en laten spreekt me erg aan. Uit haar boek komt een grote liefde voor kinderen naar voren, terwijl het niets te maken lijkt te hebben met verwennerij aan de ene kant of het tijgermoederschap aan de andere kant. Ze spreekt  de ouders aan op hun grote verantwoordelijkheid en daagt je uit terug te denken  aan je eigen kindertijd. Ze waarschuwt om je kinderen niet als een verlengstuk van jezelf, maar als eigen personen te zien, hoe klein ze ook nog mogen zijn.

In het boek legt ze haar geheim, de trick-methode, uitvoerig uit. TRICK staat voor de Engelse vertalingen van de begrippen vertrouwen, respect, onafhankelijkheid, samenwerking en vriendelijkheid. Met vele concrete voorbeelden maakt ze duidelijk wat ze onder deze begrippen verstaat en wat we als ouders met deze begrippen kunnen doen. En ook geeft ze regelmatig, met respect, zeer terechte voorbeelden van wat we juist niet moeten doen.  Zo waarschuwt ze ouders dat we natuurlijk altijd het beste voor hebben  met onze kinderen, maar wat we vaak als liefdevol opvoeden beschouwen, het  aangeboren  vermogen van groeien en ontwikkelen in de weg  zit. Met andere woorden; we proberen, vanuit alle goede bedoelingen, de weg voor onze kinderen vaak zo gemakkelijk mogelijk te maken, met als keerzijde dat ze te weinig om leren gaan met tegenslagen in het leven.  Ze noemt als ultieme doel van deze opvoedingsmethode het creëren van betrokken mensen in een wereld waar ze zich verantwoordelijk voor voelen. Grote woorden, maar  ze heeft mij kunnen overtuigen dat het naleven van deze begrippen daar zeker een bijdrage aan kan leveren.

Het boek doet soms wat Amerikaans aan,  maar is naar mijn idee ook zeker te vertalen  naar onze maatschappij. Of TRICK echt hét geheim is durf ik niet te beweren, maar je manier van opvoeden en wellicht ook zelfs je visie van onderwijzen op deze begrippen te baseren, lijkt mij een prima uitgangspunt. Dit positieve boek gaf mij inspiratie en liet me reflecteren en vond ik waardevol voor zowel mijn eigen persoonlijke ontwikkeling als mijn ontwikkeling als ouder.  Het staat vol met uitspraken die ik graag wil onthouden en waar ik nog wat langer over na wil denken. Ik zal het over een tijdje zeker nog eens herlezen en beveel het van harte aan andere ouders (en zeker ook aan leerkrachten!) aan!

4 dingen die ik zeker meeneem uit dit boek:

  1. Moedig je kind aan om expert ergens in te worden, het maakt niet uit wat. Dat is erg goed voor het zelfvertrouwen.

  2. Denk als ouder goed na over hoe jij leeft in deze wereld, hoe jij respect toont aan de mensen om je heen en welk voorbeeld je je kind geeft. Alles is voor kinderen een leermoment.

  3. Prijs de inzet van je kind meer dan zijn talent. Leer je kind dat tegenslagen een noodzakelijk onderdeel  zijn van het leven.

  4. Kinderen zullen altijd fouten maken, omdat ze nu eenmaal aan het leren zijn.


(klimRoos Coaching is affiliate partner van Bol.com. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer je via bovenstaande link een bestelling doet bij Bol.com, ook wanneer je iets anders bestelt dan het betreffende boek. Dit kost jou niets extra’s. Lief wanneer je de link gebruikt!)