De 5 leukste boeken over je brein!

De 5 leukste boeken over je brein!

Meer weten over je brein, dat is superhandig. Want hoe meer je weet over de werking van je brein, hoe beter je die kennis kunt gebruiken om slim te leren.

Voor sommige kinderen is het ook nog eens zo dat ze liever boeken over echte dingen lezen, dan avonturenboeken. En wat mij betreft is lezen altijd een goed idee. Dus geef ik je in deze blog 5 tips met boeken voor je kind, om meer te snappen over de werking van je brein. En laat ik alvast verklappen, ze zijn niet alleen voor  kinderen leuk om te lezen…

1.       Het hersenhotel – Marja Baseler & Annemarie van den Brink  met  illustraties van Tjarko van der Pol

Hoe werkt jouw brein? Hoe houd je het gezond? Wat zijn  je talenten? Ontdek het in het hersenhotel.

Een werkelijk prachtig en groot geïllustreerd boek waarin ontzettend veel te zien en te ontdekken is. Het boek combineert een speurtocht naar een geheim met tal van hersenfeitjes in aparte kadertjes. Het staat vol goede tips om je hersenen in topconditie te houden. Al voor jonge kinderen interessant om samen te lezen, iets oudere kinderen zullen bij het lezen steeds nieuwe dingen ontdekken. Als coach vind ik het fantastisch dat het boek duidelijk maakt aan kinderen dat ze zelf invloed kunnen hebben op hoe ze leren en hoe ze slimmer  kunnen worden, en waarom het belangrijk is om voldoende te slapen.  Een echte aanrader!

2.       Je fantastische elastische brein – JoAnn Deak met illustraties van Sarah Ackerley

Al voor geïnteresseerde kinderen vanaf een jaar of 7 wordt met veel tekeningen uitgelegd wat je brein is en hoe het werkt. Ook het belang van fouten maken komt aan bod.  Ook dit boek is er  erg op gericht wat je zelf kunt doen om je brein sterker te maken. Het moedigt kinderen aan aan om nieuwe dingen uit te proberen. Een inspirerend prentenboek!

Voor de wat oudere kinderen (vanaf een jaar of 10) heeft deze schrijfster trouwens  een soortgelijk boek uitgebracht,  speciaal op hen gericht: Ken je brein! …. En haal eruit wat erin zit. Ook weer informatief, leerzaam, boeiend en motiverend.

3.       Superkrachten voor je hoofd – Wouter de Jong

Deze heb je hier misschien  al eerder voorbij zien komen. Dit is echt een top boek voor kinderen in de hoogste groepen van de basisschool, of de eerste jaren van de middelbare. En eerlijk is eerlijk, ook voor ons ouders nog erg leuk en leerzaam. Wouter de Jong (bekend van zijn Mindgym boeken voor volwassenen) spreekt de kinderen aan op een ontzettend leuke en aansprekende manier. Het boek heeft veel tekst, veel leuke informatieve plaatjes en heeft werkelijk ook veel waardevolle info te bieden. Echt een boek dat ik al vaak heb aangeraden en nog vaak zal blijven doen.

4.       Professor S. en de verslaafde koning – Erik Scherder, Fred Diks & Mariëlla van de Beek

Het enige echte leesboek in dit rijtje. Dit is een spannend verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar vol met interessante hersenfeitjes. De koning is verslaafd aan videogames en de opa van Brians vriendin Zhé is zoek. Samen  gaan ze op onderzoek en ze belanden via een tijdraket in een vreemd land. Erg leuk en tegelijkertijd ook leerzaam.  Ook zeer geschikt om samen te lezen om er samen over te kunnen kletsen.  Of origineel om te doen voor een boekbespreking!

5.       Breinwijzer – John Cliteur

Een boek geschreven voor scholieren, studenten en volwassenen die willen leren over de algemene werking van het brein en die slimme strategieën en technieken willen leren om het brein zo goed mogelijk te gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld uitgebreid  aandacht  besteed aan mindmappen, geheugentechnieken en snellezen. Een boek dat veel  handvatten  geeft om zelf mee aan de slag te gaan en zo breinwijzer te  worden.

Zo, op allerlei niveaus en op allerlei manieren is er dus heel veel te leren over dit fantastische en complexe orgaan. En heb  je nog een aanrader om dit rijtje aan te vullen, hoor ik het graag!

Wil je meer van me lezen? Zorg dat je je dan inschrijft voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je al het nieuws mee! Klik op deze link.

 

(klimRoos Coaching is affiliate partner van Bol.com. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer je via bovenstaande link een bestelling doet bij Bol.com, ook wanneer je iets anders bestelt dan het betreffende boek. Dit kost jou niets extra’s. Lief wanneer je de link gebruikt!)