Covey's tweede gewoonte: Begin met het einde voor ogen, stel doelen voor je gezin

Vorige week had ik het met je over pro-activiteit. Vandaag vertel ik je meer over de tweede gewoonte uit het werk van Stephen Covey.

De tweede gewoonte die we bewust kunnen toepassen om ons ouderschap te verbeteren, is "Begin met het einde voor ogen". Deze gewoonte gaat over het hebben van een duidelijke visie en doel voor jezelf en je kinderen, en dat je bewust werkt aan het realiseren van deze visie en doelen. Het betekent dat je voor ogen hebt wat voor ouder je wilt zijn en wat voor kinderen je wilt opvoeden, en dat je daar op regelmatige basis bij stil staat.

Persoonlijk denk ik dat het heel gemakkelijk is om je zo te laten opslokken door de drukte van alledag, dat je deze gewoonte gemakkelijk over het hoofd ziet. Wanneer je in een drukke periode zit, zul je net als ik misschien ook wel denken dat het tijd kost om met deze gewoonte bezig te zijn, maar op lange termijn denk ik dat het juist heel waardevol is en de investering in tijd meer dan waard is.

“Begin met het einde voor ogen” kun je op veel verschillende manieren toepassen. Je kunt letterlijk je dag zo beginnen en bij het wakker worden, of je eerste kopje koffie, bedenken wat voor dag je wilt dat het gaat zijn, en wat er daarvoor belangrijk is.

Je kunt het ook groter maken door hier regelmatig over te spreken met je partner. Dit kan al voordat je kind geboren is: wat voor ouders willen jullie zijn? Wat zijn jullie waarden? Het is helemaal mooi wanneer je regelmatig tijd maakt om hier samen op te reflecteren.

Ook met je kind kun je dit principe heel concreet toepassen. Wanneer ik mijn kleuter de opdracht geef zichzelf aan te kleden, kan ik met haar doorspreken hoe dat er uit ziet, en welke stappen en volgorde daarvoor nodig zijn. In het begin help ik veel, en ik probeer het haar steeds meer zelf te laten doen. Zo help ik haar ook haar executieve functies te ontwikkelen.

Bij een ouder kind kun je ook zo naar het maken van een werkstuk kijken: hoe ziet het werkstuk eruit wanneer het af is? Wat staat er dan allemaal in? Zo kun je terugredeneren wat de onderdelen zijn en welke stappen nodig zijn. Zeker wanneer een kind makkelijk overweldigd raakt, kan het heel erg helpen wanneer je deze manier van denken met het kind inoefent.

Hieronder vind je nog een aantal praktische tips hoe je met dit principe aan de slag kunt:

1.     Stel jezelf de vraag: "Hoe zie ik mezelf als ouder over vijf of tien jaar?" Maak hierbij een visionboard of schrijf dit uit. Dit helpt je om je visie en doelen duidelijk te formuleren. Je kunt ook samen met de kinderen een visionboard maken. Bijvoorbeeld als hulp bij het plannen van een vakantie, of aan de start van een nieuw (school)jaar.

2.     Stel jezelf de vraag: "Wat wil ik bereiken als ouder en hoe kan ik dit doen?" Maak hierbij doelen die aansluiten bij je visie, zoals bijvoorbeeld meer alleentijd met je kinderen doorbrengen, gezonder eten of vaker samen spelletjes doen.

3.     Betrek je kinderen bij het proces. Bespreek met je kinderen wat je visie en doelen zijn als ouder. Betrek ze bij het maken van de doelen en maak ze mede verantwoordelijk voor het behalen ervan. Hierdoor zullen ze meer betrokken zijn bij het proces en gemotiveerder zijn ook hun eigen steentje aan bij te dragen. Een familievergadering lijkt me hiervoor een ontzettend mooie vorm.

4.     Maak een plan van aanpak. Bedenk welke stappen je moet zetten om je doelen te bereiken. Zo kun je gericht werken aan het realiseren van je doelen en visie.

5.     Evalueer regelmatig je voortgang. Plan momenten in om je voortgang te evalueren en te kijken of je nog op koers ligt om je doelen te bereiken. Pas eventueel je plan van aanpak aan als blijkt dat dit nodig is. Hoe leuk is het om dit regelmatig te doen tijdens een etentje met elkaar, terwijl er oppas is voor de kinderen? Een mooie combinatie van quality time samen en het bewust bezig blijven met wat belangrijk voor jullie is.

Door bewust bezig te zijn met je visie en doelen als ouder, en hier regelmatig bij stil te staan, kun je als ouder een positieve impact hebben op de ontwikkeling van je kinderen en op je eigen ontwikkeling als ouder. Het zal je helpen om bewuster te zijn van je eigen gedrag en keuzes als ouder, en om te werken aan de ouder die je wilt zijn en de kinderen die je wilt opvoeden. Daarnaast ben je ook nog eens een prachtig voorbeeld voor je kinderen en zullen ze dit principe eerder als vanzelf ook overnemen. En dat kan hen ook heel veel opleveren.

Lijkt dit je wat, maar kun je wel wat hulp gebruiken om dit principe toe te gaan passen binnen je gezin? Neem dan contact met me op, ik spar hier heel graag over met je!

Veel plezier, ik ben ervan overtuigd dat deze gewoonte je heel veel kan brengen.

Volgende week bespreken we alweer het derde principe: Belangrijke zaken eerst.

Foto: Artem Peretiatko – Getty Images