De 7 gewoontes van Covey toegespitst op het ouderschap. Habit 1: Wees proactief!

Een van de eerste persoonlijke ontwikkelingsboeken die ik aanschafte was het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. Een boek uit 1989 dat zelfs is uitgeroepen tot belangrijkste businessboek van de 20e eeuw.

Ik las het boek ooit lang geleden, heb het toen een tijdje laten liggen en sinds een half jaar pak ik het boek er weer regelmatig bij. En ook in mijn begeleiding, zowel in gesprekken met ouders als met kinderen, komen zijn gewoonten regelmatig ter sprake. Ook al is het boek oorspronkelijk geschreven voor het bedrijfsleven, ik denk dat de gewoonten ook zeer goed toepasbaar zijn op het ouderschap.

Vandaar dat ik de komende 7 weken elke week een blog ga schrijven over een van de habits en hoe je deze in het ouderschap kunt gebruiken.

Even voor het overzicht, wat zijn de 7 gewoonten ook alweer?

1.      Wees proactief

2.      Begin met het einde voor ogen

3.      Belangrijke zaken eerst

4.      Denk win-win

5.      Eerst begrijpen….dan begrepen worden

6.      Synergie

7.      Houd de zaag scherp

 

Wees proactief als ouder: neem de regie!

Laten we vandaag dus beginnen met de eerste gewoonte: Wees proactief.

Proactief zijn, het tegenovergestelde van passief zijn, betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en keuzes. Je weet wat je wilt in het ouderschap, je hebt bepaalde doelen, en je neemt bewust stappen om die doelen te bereiken.

Hoe kun je als ouder laten zien dat je proactief bent? Hieronder vind je enkele tips:

·        Maak bewuste keuzes: neem de tijd om na te denken over wat je wilt bereiken als ouder en welke waarden je belangrijk vindt om aan je kinderen mee te geven. Door bewust te kiezen wat je wilt bereiken, kun je gericht werken aan het realiseren van je doelen.

·        Wees verantwoordelijk: neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en emoties en leer je kinderen om hetzelfde te doen. Door te laten zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven, geef je je kinderen het goede voorbeeld.

·        Communiceer effectief: zorg ervoor dat je duidelijk en respectvol communiceert met je kinderen. Hierdoor ontstaat er een open en veilige omgeving waarin je kinderen zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen.

·        Los problemen op: als ouder krijg je te maken met verschillende problemen en uitdagingen. Door actief te werken aan het oplossen van deze problemen, laat je zien dat je proactief bent en dat je het beste wilt voor je kind.

·        Wees positief: focus op wat er goed gaat in plaats van op wat er mis gaat. Dit zorgt voor een positieve sfeer en laat zien dat je als ouder proactief bent en het beste wilt voor je kind.

 

Voor mij hoort bij pro-activiteit ook het maken van een planning en het met elkaar bespreken van ieders week. En zelfs ook het nadenken over de boodschappen en wanneer die gedaan of geleverd worden. Zodat ik op de dag zelf zo weinig mogelijk verrassingen tegenkom. Of beter gezegd: zodat ik beter om kan gaan met wanneer de dag toch anders loopt dan gepland.

Een concreet voorbeeld van iets dat je proactief aan kunt pakken is het omgaan met schermtijd van je kinderen. Voor die van mij vind ik het nu nog niet van toepassing, maar wanneer je merkt dat je veel op je kinderen moppert omdat ze weer achter een scherm zitten, kun je met elkaar een plan en afspraken maken door met elkaar te bespreken hoeveel tijd er mag worden besteed achter een scherm en welke alternatieven er samen bedacht kunnen worden.

En ook wanneer je merkt dat je kinderen veel ruzie maken, kun je hier als ouder proactief mee omgaan, door samen plan te maken, afspraken te maken en vooral het positief gedrag te stimuleren.

Door proactief te denken en te handelen ervaar ik meer controle, wat mij rust geeft, en kan ik beter omgaan met wat er (onverwachts) gebeurt. En daarin hoop ik ook een ook een voorbeeld te zijn voor onze kinderen.

Ik ben benieuwd hoe deze gewoonte voor jou werkt. Ben je hier bewust mee bezig? Wat wordt er in jou getriggerd? Wat zou jij anders willen doen? Ik hoor het graag!

Volgende week vertel ik je meer over gewoonte 2: begin met het einde voor ogen.

 

Photo by Alexxndr - Canva

Noot bij de links: Wanneer een link doorklikt naar bol.com, is dit een affiliate link. Mocht je binnen een bepaalde tijd na het klikken op die link een bestelling doen bij bol, betekent dit dat ik een klein percentage van de bestelling krijg, zonder dat dit jou iets extra’s kost. Mocht je dit doen; dankjewel!