Meer tips voor ouders om de communicatie met hun kind te verbeteren

Communiceren met je kind. Iets waarin je naar mijn ervaring nooit bent uitgeleerd. Vorige week gaf ik je al tips hoe je beter kunt worden in actief luisteren. Deze post kun je hier (her)lezen. Vandaag geef ik je graag wat extra tips, ik hoop dat deze je weer zullen inspireren!

Tip 1: wees niet bang voor stiltes

Soms hebben kinderen even tijd nodig om na te denken voordat ze antwoord geven op een vraag. Geef je kind de tijd om te reageren. Wat langer stil zijn tussendoor kan ook helpen om te voorkomen dat je te snel overgaat in het geven van advies. Bijkomend voordeel wanneer jij bewust je best doet wat stiller te zijn is dat je het kind nog meer vrijheid geeft om te vertellen wat het je eigenlijk zou willen vertellen.

Tip 2: laat je kind uitpraten

Laat je kind zijn/haar verhaal vertellen zonder het te onderbreken. Grote kans dat jij dan immers het gesprek weer overneemt. Wanneer je het kind laat uitpraten leert het dat je wat hij zegt belangrijk vindt. Probeer niet te snel conclusies te trekken, maar stel vooral vragen. En vraag zeker door wanneer je iets niet begrijpt. Probeer dat dan zoveel mogelijk op een nieuwsgierige en niet- oordelende manier te doen.

Tip 3: gebruik non-verbale communicatie

Knik bijvoorbeeld af en toe om aan te geven dat je je kind begrijpt. Of glimlach. Kijk je kind aan, zonder het de hele tijd aan te staren. En ik had het vorige week al genoemd, maar vind het belangrijk genoeg om nogmaals te noemen: laat je niet afleiden door je telefoon. Wees met je aandacht helemaal bij je kind!

Tip 4: wees geduldig

Zeker wanneer je samen nog niet gewend bent gesprekjes te doen, kan het best even duren voordat je kind zich op zijn gemak voelt en begint te vertellen. Dat is oké, zorg in eerste instantie voor voldoende mogelijkheden dat jullie samen zijn om kleine gesprekjes te hebben. Geef het de tijd. Een wandelingetje naar de ijssalon zonder dat er veel gezegd wordt is ook prima. Er hoeft niet altijd iets gezegd te worden, wanneer je kind maar leert voelen dat het kind altijd bij je terecht kan als het ergens mee zit.


Veel kletsplezier samen, en ik vind het altijd leuk om te horen wat voor jullie werkt, stuur me dus gerust een berichtje!