Hier woont mijn coach, zei hij trots!

Onderstaande column is in februari 2019 verschenen in De Rivierwijker, de wijkkrant voor de Rivierenbuurt en de Dichterswijk.

Onderstaande column is in februari 2019 verschenen in De Rivierwijker, de wijkkrant voor de Rivierenbuurt en de Dichterswijk.

Niet zolang geleden zat ik bij het raam op de bank in een tijdschrift te bladeren. Er kwamen wat kinderen langslopen en één van hen hoorde ik  zeggen: ‘Hier woont mijn coach!’  Dat hij dat met trots leek te zeggen, vond ik zo leuk. Natuurlijk is naar een coach gaan totaal niet iets om je voor te schamen, maar ik kan me ook echt wel indenken dat sommige kinderen denken dat ze naar iemand toe moeten, omdat er iets mis met ze is. Zeker tijdens het eerste gesprek merk ik vaak dat kinderen toch een beetje gereserveerd en afwachtend zijn. En dat snap ik ook. Vaak is het toch de ouder die besluit dat er hulp nodig is. Misschien wordt het kind snel boos, gaat  het met ontzettend veel tegenzin naar school, of heeft het heel veel moeite ’s avonds in slaap te komen. Het kind zelf zit er dan vaak echt niet op te wachten dan een onbekende volwassene dan gaat vertellen wat hij anders moet doen. Maar gelukkig is dat mijn rol ook niet. Ja, het zijn vaak de ouders die contact me opnemen en die hulp zoeken omdat ze het allerbeste met hun kind voorhebben. Maar ik ben niet die andere onbekende die gaat vertellen wat er moet veranderen.  Zodra de kinderen dat beseffen, vinden ze het eigenlijk alleen maar leuk om naar een sessie te komen. Hier aan tafel doen we vooral spelletjes en tekenen we veel. En tussendoor kletsen we over van alles en nog wat, en vooral over dat wat ze graag zelf willen veranderen. Bijna altijd is dat exact hetzelfde als wat hun ouders graag anders zouden zien. Ik ondersteun het kind om zelf te ontdekken op welke manier hij of zij dat  doel kan bereiken. Ik hoef geen oplossingen te verzinnen, daar komen de meeste kinderen echt vanzelf wel op, wanneer wij de goede vragen aan ze stellen en wanneer we echt naar ze luisteren. En dat is eigenlijk het allerleukste om te doen, echt luisteren naar wat kinderen vertellen, en daarin kijken hoe je ze verder op weg kunt helpen. Kunnen ouders dat dan niet zelf, luisteren naar hun kinderen? Ongetwijfeld, wanneer ze daar echt de tijd voor nemen. En omdat het ook erg fijn kan zijn dat iemand naar je luistert die je verder helemaal niet kent, kan het extra fijn zijn dat er een kindercoach naar je luistert.  En dat doe ik met liefde naar die jongen die steeds minder snel boos wordt, dat meisje dat zich in de klas steeds zelfverzekerder voelt en het meisje dat steeds beter om leert gaan met alle veranderingen rondom de scheiding van haar ouders. Wellicht kan ik ook iets voor jouw kind betekenen, neem dan gerust contact met me op.

In haar praktijk ‘klimRoos Coaching’ in de Dichterswijk begeleidt Renata Roos als kindercoach en gedragsspecialist kinderen en hun ouders om kinderen zich zo goed mogelijk in hun vel te laten voelen. Daarnaast is Renata ook leerkracht, trainer en moeder van dochter Anne (1). Kijk voor meer info op www.klimrooscoaching.nl

Sta jij wel eens stil bij wat voor soort complimenten jij je kind geeft? - over Mindset

Sta jij wel eens stil bij wat voor soort complimenten jij je kind geeft? - over Mindset

Brugklastraining bij klimRoos Coaching