klimRoos tipt: Tijger-Tijger is het waar?

klimRoos tipt: Tijger-Tijger is het waar?

klimRoos tipt: Tijger- Tijger is het waar? 4 vragen die je weer laten lachen – Byron Katie en Hans Wilhelm

Tijger-Tijger is het waar?  Is een van de eerste boeken die ik kocht, toen ik mijn eigen praktijk was begonnen. Ik heb het sindsdien met heel veel kinderen gelezen. Ik pak het er vaak bij wanneer ik denk dat het kind weleens last zou kunnen hebben van belemmerende gedachten. En in veel gevallen blijkt het boek dan ook herkenbaar. Ik lees het samen met het kind door en vraag daarna waar het boek het kind aan doet denken. Dat is vrijwel altijd een goede start voor een mooie gesprek.  Vaak halen we daarna de 4 vragen nog tevoorschijn en probeer ik samen met het kind tot een paar voorbeelden te komen, die voor hem of haar gelden. In latere sessies is  het makkelijk om er weer op terug te grijpen. ‘Weet je nog, het boek van Tijger, weet je echt zeker dat het waar is wat je denkt? ‘  Ik vind het boek een hele mooie ondersteuning om de gedachten van het kind te onderzoeken, en ook voor volwassenen kan dit zeker behulpzaam zijn!

Enige punt van mijn kritiek is dat ik de inhoud – de complexiteit van de tekst – en het uiterlijk van het boek minder goed bij elkaar vind passen. De kaft lijkt op een prentenboek voor jonge  kinderen, en met hen kun je met jouw ondersteuning ook prima met het boek werken – maar de tekst is toch echt gericht op iets oudere kinderen.

Kortom, een aanrader om samen te lezen, en om samen de gedachten die het kind over zichzelf en situaties heeft te onderzoeken!

Even snel boodschappen doen werd de 1e uitbarsting in de supermarkt

6 tips voor een ander gesprek met je kind