Nieuwe column in de Rivierwijker: houd een familievergadering!

De familievergadering

En dan is het alweer december. Wat is het toch weer snel gegaan. Het wordt laat licht en het is weer vroeg donker. Weer wennen aan de kou. Straten versierd met lichtjes. Binnen vaak een kaarsje aan. Warme chocomel. Gezellig, ik houd ervan. Maar er komt wel wat drukte en geplan bij kijken. Misschien heb je, net als ik, ook nog wel een hele takenlijst om in orde te maken. Ook voor veel kinderen is het op school een extra drukke periode, waar ze misschien best wel last van kunnen hebben (wat je dan meestal vooral thuis merkt). Hopelijk brengt de kerstvakantie iedereen wat rust. Ik wens je mooie momenten samen, waarin je weer kunt ontspannen en samen op een leuke manier de tijd kan doorbrengen. Hoe het fijn is dit in te vullen, kan voor iedereen anders zijn.

Misschien is het leuk om als gezin een familievergadering te houden, waarbij ieder mag vertellen wat hij/zij in de vakantie graag zou doen en samen kun je dan gaan puzzelen wat er mogelijk is. Misschien kom je er dan wel achter dat je zoon je heel graag wil uitleggen hoe zijn favoriete computerspel werkt, zodat jullie dat samen kunnen spelen. Of misschien vertelt je dochter dat ze graag een hele middag met z’n allen bordspelletjes zou willen doen. Maak een planning van de twee weken, voor veel kinderen (en volwassenen) is het fijn om overzicht te hebben. Zo is ook goed te zien wanneer het fijn is om een dagje heel rustig aan te doen. En als je dan toch met z’n allen op de bank of rond te tafel zit, besteed dan ook eens even samen aan het terugkijken op het voorbije jaar. Wat waren de leuke momenten? En de verdrietige? Waar is iedereen trots op? Waar kun je de andere gezinsleden complimentjes over geven? Zijn er dingen waarvan je wilt dat ze vaker gebeuren? En zo kun je ook alvast gaan kijken naar het komende jaar. Wat zijn de dingen waar ieder zich op verheugt? Wat zou iedereen willen bereiken of leren? Hoe kunnen jullie elkaar daarbij helpen?

Zo zijn er ontzettend veel dingen die je met elkaar kan bespreken. Je zou zelfs kunnen afspreken elke maand een kleine familievergadering te houden. Kijk vooral wat bij jullie past en voor jullie werkt. Wil je meer tips hoe je dit aan kunt pakken? Kijk dan op www.klimrooscoaching.nl/downloads. Ik wens iedereen een hele fijne decemberperiode en een prachtig en gezond 2020!

Renata Roos is als coach en gedragsspecialist werkzaam in haar praktijk klimRoos Coaching in de Dichterswijk. Ze ondersteunt kinderen en hun ouders wanneer zij om diverse reden een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

(Deze bijdrage verscheen in december 2019 in de Utrechtse huis-aan-huiskrant De Rivierwijker)

Canva - Plastic Animal Toys on Wooden Surface (1).jpg