Hooggevoelig? Een eigenschap om te koesteren...

FF29114102.jpg

Wist je dat ongeveer 1 op de 5 kinderen hoog sensitief of hooggevoelig is? Zelfs bij baby’s kan al sprake zijn van hooggevoeligheid. Deze kinderen zijn, meer dan een gemiddeld kind, bijvoorbeeld gevoelig voor licht, geluid en smaak. Bij wat oudere kinderen speelt vaak emotionele gevoeligheid een grote rol; ze huilen sneller wanneer hun gevoelens worden gekwetst, ze maken zich meer zorgen en onrecht maakt hen vaak sneller van streek.

Hooggevoelige kinderen worden, met name door niet-hooggevoelige personen, snel verkeerd begrepen. Hun gedrag wordt geregeld geïnterpreteerd als lastig of verlegen. Terwijl een hooggevoelig kind niet per definitie meer verlegen hoeft te zijn dan een ander. Wel denken de meeste hooggevoelige kinderen langer na voordat ze tot handelen overgaan. Hun zenuwstelsel is immers erg goed in het registreren van subtiele verschillen.

Hooggevoeligheid is een eigenschap die hoort bij het betreffende kind. Het is zeer zeker geen stoornis. Het kan zo zijn dat een hoog gevoelig kind eerder geneigd is verlegen, angstig of neerslachtig te worden wanneer het wordt overprikkeld, wanneer het kind liefdevol wordt begeleid door zijn ouders en belangrijke anderen kan hij net zo goed uitermate creatief en coöperatief zijn. Hooggevoelige kinderen zijn vaak bovengemiddeld empatisch, gewetensvol en op zoek naar de zin van het leven. Prachtige eigenschappen, die je in je kind mag koesteren. Heeft jouw kind veel gevoelige eigenschappen? Probeer je kind dan bij te staan om zijn niveau van stimulatie zo optimaal mogelijk te houden en realiseer je hoe mooi deze eigenschap kan zijn.

Bron: Aron, E. N. (2002) Het hoog sensitieve kind. Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt. Utrecht: Bruna Uitgevers B.V.

Pesten

Lezen maakt gelukkig!