5 tips om samen met je kind op pad te gaan

5 tips om samen met je kind op pad te gaan

Nu het weer lekker weer wordt, is het extra leuk om er met je kind op uit te gaan. Heb je meerdere kinderen? Plan dan met elk kind een tripje. Zeker weten dat je kind geniet van je exclusieve aandacht en dat jullie het heerlijk hebben samen!

1.        Ga een stukje wandelen en ga samen een ijsje eten. Wanneer je samen wandelt is het vaak veel gemakkelijker om met elkaar te kletsen over serieuze of minder serieuze dingen dan wanneer je aan tafel zit. Laat je kind het tempo aangeven en heb oog voor wat hij of zij onderweg ziet. Wees nieuwsgierig naar je kind en wat voor hem of haar op dit moment belangrijk is. Waar is het blij mee? Trots op? Wat zou het graag willen veranderen? En wat wil je kind van jou weten? Natuurlijk ga je daarna samen op zoek naar de lekkerste smaak ijs!

2.       Fiets naar de bieb en help elkaar leuke boeken uit te zoeken. Ken je mij een beetje, dan weet je dat ik zelf dagelijks lees en lezen ook altijd aanraad. Het is zo’n mooie manier voor kinderen (en volwassenen!) om de wereld en andere mensen en hun gevoelens beter te leren kennen. Wees oprecht nieuwsgierig naar wat je kind aanspreekt in boeken en ga samen op zoek. Mocht je in de buurt van de bieb nu een mooie bankje of terrasje tegenkomen, ga dan samen lekker lezen en laat je kind vertellen over het boek, of waar het boek hem of haar aan doet denken.

3.       Neem je eigen hond, of misschien wel de hond van de buren, mee en rijd naar de duinen, een bos, een mooi park of wat voor gebied er ook in de omgeving is. Neem wat lekkers te eten en te drinken mee en ga samen op pad. Dat is niet alleen leuk voor jou en je kind, maar je maakt er je viervoeter vast ook heel blij mee.

4.       Ga samen iets doen wat jullie allebei nog nooit hebben gedaan. Er is vast in je eigen dorp of stad genoeg nieuws te doen. Of ga met de trein naar een leuke plek in de buurt. Een leuk museum, waterfietsen, een speurtocht doen of op een tandem rijden, je kunt het zo gek niet bedenken. Samen nieuwe dingen zorgt ongetwijfeld voor veel lol. Voor kinderen die het lastig vinden om fouten te maken, kan het bovendien een extra positieve ervaring zijn om mee te maken dat het soms best spannend kan zijn, maar dat het vooral leuk is om nieuwe dingen te doen en te ontdekken.

5.       Ik noem deze als laatste, maar eigenlijk had deze bovenaan moeten staan: laat je kind zelf kiezen wat het tijdens deze uurtjes met jou zou willen gaan doen. Je zult je misschien verbazen waar het zelf mee komt. Grote kans dat dure uitjes als De Efteling ook echt wel eens worden genoemd, maar waarschijnlijk vindt je kind het al fantastisch om met jou alleen een (deel van de) dag door te brengen, en hoeft dat echt niet meteen veel geld te kosten.

Heel veel plezier!

Welke tips zou jij nog aan deze lijst willen toevoegen?

6 tips voor een ander gesprek met je kind

Sta jij wel eens stil bij wat voor soort complimenten jij je kind geeft? - over Mindset

Sta jij wel eens stil bij wat voor soort complimenten jij je kind geeft? - over Mindset