‘De kinderen die het meest lachen, daar moet je je het meest zorgen om maken’

‘De kinderen die het meest lachen, daar moet je je het meest zorgen om maken’

Een babybezoek en een interview in Volkskrant Magazine van 27 febr. met schrijfster Griet op de Beeck hebben me dit weekend flink aan het denken gezet. 

De gelukkige moeder zei op een moment dat haar dochtertje precies liet weten wanneer ze ergens behoefte aan had en dat het daardoor eigenlijk gemakkelijk was om goed voor haar te zorgen. Griet op de Beeck zei in haar interview: ‘de kinderen die het meest lachen, daar moet je je het meest zorgen om maken’. Ze doelde daarbij op het feit dat in haar overtuiging kinderen die misbruikt of mishandeld worden vaak niet worden gezien, omdat het de kinderen zijn die ‘nooit om iets vragen, die zorgen dat altijd alles geregeld is en die het iedereen naar de zin proberen te maken’’. Dit laatste deed mij als leerkracht weer even stilstaan en deed me ook realiseren waarom ik als kindercoach werk.

In mijn volle klas zijn het de drukkere kinderen die opvallen en die uit zichzelf de aandacht vragen. Zij laten weten dat ze ergens behoefte aan hebben. Wat hun behoeftes zijn, dat is niet altijd meteen duidelijk, maar dat ze ergens behoefte aan hebben, daar kun je niet omheen. En als leerkracht kan ik echt blij zijn met de kinderen die rustig zijn, goed luisteren en nooit voor problemen zorgen. En dat deze kinderen juist ook veel nodig kunnen hebben, dat realiseer ik me niet altijd voldoende.

Waar gaat het mis? Wanneer stopt dit kind om zijn behoeftes kenbaar te maken, zoals het als baby ongetwijfeld wel deed, waar is het dan al tegenaan gelopen? En hoe vaak? Maar belangrijker nog; wat kan ik als leerkracht of kindercoach doen om deze kinderen zich zo veilig te laten voelen dat ze hun behoeften weer wel durven te laten weten zodat ook zij door kunnen met hun groei? 

Dat wordt mijn voornemen voor de komende weken: extra alert zijn op die lieve, rustige kinderen, en mezelf vaker afvragen hoe ik voor hen iets kan betekenen. En dit mezelf niet alleen af te vragen, maar ook de vraag aan deze kinderen te stellen…

Ik ben trouwens erg benieuwd naar Gij nu, het nieuwe boek van Griet op de Beeck, het staat op mijn verlanglijst om te lezen, want ik heb genoten van haar vorige boek Kom hier dat ik u kus. 

 

 

 

 

 

klimRoos helpt bij rouwverwerking

klimRoos helpt bij rouwverwerking