Hoe veerkracht je kind helpt groeien
Wat is Veerkracht en Hoe Leer je Kinderen ermee Omgaan?
Introductie
Veerkracht. Een woord dat we vaak horen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Veerkracht is het vermogen om door te gaan, ondanks tegenslagen. Het is een eigenschap die kinderen helpt om sterker uit uitdagingen te komen. Maar hoe kun je als ouder bijdragen aan de ontwikkeling van veerkracht? In deze blog deel ik wat veerkracht voor mij betekent, mijn persoonlijke ervaringen en hoe je dit in de opvoeding kunt toepassen.
Wat is veerkracht?
Volgens Steven Gielis, lector pedagogiek in Vlaanderen en echt een volgtip op Instagram, betekent veerkracht "het vermogen om ondanks tegenslagen door te gaan." Ik stel me dat voor als een elastiekje: het rekt mee met de druk, maar keert altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Soms breekt het als de druk te groot wordt, maar ook dat is iets wat we kunnen leren voorkomen door veerkracht bewust te ontwikkelen.
Bij veerkracht denk ik vaak aan de momenten waarop wij onze kinderen leren lopen of fietsen. In die fase twijfelen we geen moment: natuurlijk gaan ze het leren! We blijven ze aanmoedigen, helpen ze overeind en stralen het vertrouwen uit dat ze zullen slagen. Maar ergens onderweg, als kinderen ouder worden, lijken we dat vertrouwen soms te verliezen. We willen hen behoeden voor tegenslagen en nemen soms teveel over. Toch ligt juist in die momenten van vallen en opstaan de grootste kracht.
Toen mijn dochter begon met leren lezen, zag ik haar worstelen. Ze zat in groep 3 en haalde regelmatig letters door elkaar. De school vroeg ons om extra te oefenen thuis. Ze zag dit in het begin als een moetje. Het ging ten koste van haar speeltijd, en ze moest steeds fouten maken terwijl ik erbij was – iets wat ze ontzettend lastig vond.
Het was niet altijd makkelijk, maar door een routine te ontwikkelen en van die oefenmomenten samen een fijne tijd te maken, ging ze vooruit. Ik probeerde haar te laten zien dat oefenen loont. “Elke dag een klein stapje, en op een dag zul je zien hoeveel verder je bent gekomen.” En nu? Nu leest ze in Pippi Langkous in bed. Toen ze me dat laatst vroeg met een grote glimlach, voelde ik een enorme trots. Ze heeft doorgezet, en daar plukt ze nu de vruchten van.
Waarom is veerkracht zo belangrijk?
Het leven is vol ups en downs, dat weten we allemaal. Mijn eigen ervaring met het verlies van mijn vader heeft me laten zien hoe belangrijk het is om op veerkracht te kunnen terugvallen. Tegenslagen horen erbij – dat geldt voor ons als volwassenen, maar ook voor onze kinderen.
Als ouders willen we hen beschermen tegen verdriet en teleurstellingen, maar doen we hen daar eigenlijk niet juist tekort mee? Wat gebeurt er als we altijd voor hen oplossen wat niet lukt? Door hen bewust te laten ‘vallen en opstaan’, leren ze omgaan met tegenslagen. Dat geeft ze zelfvertrouwen en een belangrijk gevoel van controle over hun eigen leven.
Hoe help je kinderen veerkracht ontwikkelen?
Hier zijn een paar dingen die ik zelf toepas:
Zelf oplossingen bedenken: Als mijn dochters een probleem tegenkomen, vraag ik: "Wat zou je willen? Hoe kun je dat bereiken? Wat heb je nodig?" Zo leren ze denken in mogelijkheden en oplossingen.
Eigen speelafspraakjes regelen: Als iemand al met een ander speelt, vraag ik hen: "Wat kun je nu doen?" Hierdoor ontdekken ze dat er altijd een oplossing is – of dat nu wachten is of iets anders leuks bedenken.
Vertrouwen uitstralen: Ik laat ze weten dat ik geloof in hun vermogen om een oplossing te vinden. Ik erken dat het niet altijd leuk is, maar help ze focussen op wat ze wél kunnen doen.
Wil je meer weten over veerkracht? Luister naar mijn podcasts!
Wil je meer weten over hoe je veerkracht kunt ontwikkelen bij je kinderen? In 2 afleveringen van ‘Het OuderAvontuur’ praat ik uitgebreid over dit onderwerp
Aflevering 2: Wat is veerkracht, en waarom is het zo belangrijk?
Aflevering 3: Hoe help je je kind om veerkrachtiger te worden?
Je kunt beide afleveringen beluisteren via deze link: Het OuderAvontuur
Inspiratie voor ouders
Wat kun je als ouder doen om veerkracht te stimuleren? Hier zijn een paar eenvoudige tips:
Geef kinderen ruimte om fouten te maken: Laat ze zelf proberen en leren, zelfs als dat betekent dat ze soms ‘vallen’.
Help ze verantwoordelijkheid te nemen: Geef ze taken die bij hun leeftijd passen, zoals zelf hun boterhammen smeren of hun speelgoed opruimen.
Laat ze omgaan met nee: Of het nu gaat om een afgewezen speelafspraakje of een verboden snoepje, ‘nee’ horen is een essentieel deel van het leren omgaan met teleurstellingen.
Tenslotte
Veerkracht is geen aangeboren eigenschap, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Door je kinderen bewust te laten oefenen met kleine uitdagingen, help je hen om sterker te worden voor de grotere tegenslagen in het leven. Het mooiste wat je hen kunt meegeven, is het vertrouwen dat ze altijd weer op kunnen staan.