Foto: Reggy van Liempd
Uiteraard wil je als ouder het beste voor je kind en wil je het de ruimte geven om te groeien en te bloeien. Actief luisteren naar je kind kan hierbij een belangrijke rol spelen. Maar wat is actief luisteren nu precies en hoe kun je jouw vaardigheid hierin verbeteren?
Ik deel graag tips en voorbeeldvragen met je om op deze manier de communicatie met je kind te verbeteren.
1. Maak tijd vrij
Zorg ervoor dat je bewust tijd vrijmaakt om met je kind te praten. Plan een speciaal moment in de week waarop jullie samen kunnen zijn en praten. Dit kan een wandeling zijn, of de rit naar zwemles, samen een spel spelen of gezellig aan tafel zitten tijdens het eten. Heb je meerdere kinderen? Probeer dan heel regelmatig alleentijd met ieder kind te plannen.
2. Geef je volledige aandacht
Focus je op je kind. Maak oogcontact en richt je op wat je kind zegt. Probeer niet te multitasken en laat je niet afleiden door andere dingen. Leg je telefoon dus weg!
3. Gebruik open vragen
Open vragen beginnen in veel gevallen met de vraagwoorden wie, wat, waar, hoe, waarom of wanneer. Open vragen nodigen je kind uit om meer te vertellen. Voorbeelden van open vragen zijn:
- Hoe was je dag vandaag?
- Waar heb je vandaag om gelachen?
- Wie was vandaag aardig tegen je?
Wanneer je kind antwoord geeft, kun je heel gemakkelijk nieuwe open vragen stellen om je kind nog meer te laten vertellen. Let er daarbij op dat je de vragen stelt uit oprechte nieuwsgierigheid.
4. Pas op met het geven van advies
Het kan zo verleidelijk zijn om je kind advies te geven, vooral als ze iets aan je vertellen waar ze zich zorgen over maken en wat jou daarna ook raakt. Probeer dit zo min mogelijk te doen. Voor je kind is het vooral van belang dat het zich gehoord voelt en dat hun gevoelens begrepen worden. Het is niet aan jou om hun problemen op te lossen. Wil je toch echt heel graag vertellen wat een goed idee zou zijn om te doen? Vraag je kind dan of je hem of haar mag vertellen wat jij erover denkt. Zo neem je het kind meer serieus, en zal dit positief zijn voor het zelfvertrouwen.
Eigenlijk is dit hetzelfde als in je relatie met je partner: het aan elkaar laten horen waar je mee zit, is vaak waar het om gaat. De ander zit vaak niet op jouw advies te wachten…
5. Geef terug wat je hebt gehoord
Om te laten zien dat je actief luistert, geef je je kind regelmatig terug wat je hoort. Herhaal wat het kind je heeft verteld, en check of je het goed begrepen hebt. Uiteraard doe je dit niet na elke zin. Gebruik soms de woorden zoals je kind het heeft verteld, en vertaal het soms juist naar jouw eigen woorden. Zo help je je kind ook nog eens met het uitbreiden van zijn woordenschat.
6. Toon empathie
Doe je best om begrip te hebben voor wat het kind tegen je vertelt. Probeer zijn of haar gevoelens te begrijpen en zorg dat je hen het gevoel geeft dat ze je alles kunnen vertellen, zonder dat je daar een oordeel over hebt.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
- Ik begrijp dat dit moeilijk voor je is
- Het is begrijpelijk dat je je zo voelt
Ik hoop dat dit je inspireert om regelmatig bewuste gesprekjes met je kind te voeren. Ontdek vooral wat voor jullie het beste werkt. Persoonlijk heb ik vaak de beste gesprekken met mijn dochter wanneer we samen in de auto of in de bakfiets zitten, of net voordat ze gaat slapen. Echt gepland aan tafel werkt dat voor ons nog niet zo, maar dat kan uiteraard ook aan de leeftijd liggen.
Heel veel plezier!
Vind je dit interessant? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan blijf je vanzelf op de hoogte!