5 tips om je kinderen te laten groeien in lezen deze zomer

De zomervakantie komt eraan! 6 weken geen school, heerlijk, maar deze vrije dagen brengen het risico met zich mee dat kinderen dalen in hun leesvaardigheid. Goed nieuws, want daar is iets aan te doen!     Een recent rapport van het CPB meldt dat kinderen die in de vakantieperiode blijven lezen en gemotiveerd worden om te oefenen met familieleden die daling kunnen vermijden en dat zij zelfs kunnen stijgen in hun leesniveau.

Hoe pak je dat nu thuis (of op vakantie) aan? klimRoos geeft tips:

1)      Zorg voor voldoende leuk leesvoer

Laat je kind zijn eigen boeken uitzoeken. Zo kan een mooi rapport beloond worden met een bezoekje aan de (kinder)boekhandel. Maar vergeet ook de bibliotheek niet, in de zomerperiode mogen boeken meestal langer worden uitgeleend, en kunnen ze ook mee worden genomen op vakantie. Het kind wordt het meest gemotiveerd om te lezen als hij het ook leuk vindt, dus laat hem (of haar) zelf zoeken. En denk ook eens aan stripboeken of de Kidsweek, veel kinderen lezen dat ook graag!

Bibliotheken raden een simpel testje aan om te bepalen of een boek geschikt is: laat het kind een boek uit de kast pakken en een bladzijde (voor)lezen. Lukt dat goed en is het kind enthousiast? Neem het mee. Staan er meer dan 5 moeilijke woorden in waardoor het lezen moeizamer gaat? Leg het dan nog even terug (of neem het boek mee om voor te lezen!).

2)      Lees elke dag 15 minuten

Zorg dat lezen een gewoonte wordt.

3)      Lees samen

Veel scholen gebruiken de voor-koor-door methode om het lezen te oefenen. Dat kun je ook prima thuis toepassen. Neem een (deel van) een bladzijde uit het boek. Allereerst lees je dit stukje voor aan je kind. Vervolgens lees je het samen hardop, en de derde keer leest het kind het stuk alleen.

Als het lezen goed lukt, gaat het vooral om het maken van leeskilometers. Nog steeds kan het dan best leuk zijn om af en toe een stukje hardop voor te lezen. Probeer eens om hetzelfde boek te lezen dat je kind aan het lezen is en ga dan over het boek in gesprek, denk daarbij aan vragen als: ‘wat vond jij grappig aan….?’ ‘Wat zou jij nu hebben gedaan als je de hoofdpersoon was?’

4)      Zorg dat het een plezierige bezigheid wordt

Maak er geen probleem van als het een dag niet lukt. Ga dan geen strijd met het kind aan. Probeer uit te vinden hoe je er voor jou en je kind een goede routine van kan maken. Zorg dat het samen lezen een leuke manier wordt samen door te brengen. Moedig het kind positief aan, help het kind te laten merken dat het steeds beter gaat, zeker wanneer lezen nog niet zo gemakkelijk gaat. Wijs je kind op dat wat lukt en op dat wat beter gaat. Is een woord te moeilijk? Laat het kind dat niet raden of hakkelen, maar zeg het voor, en oefen het woord een paar keer samen. De dag daarna kun je dit stukje dan nog een keer herhalen.

5) Geef zelf het goede voorbeeld!

Zoals voor zoveel geldt: zoek uit hoe het voor jou en je kind het beste werkt. Maar wees je bewust van het belang van lezen voor een goede ontwikkeling op school. Lezen vormt de basis voor zoveel vakken. Spelling, woordenschat, begrijpend lezen, maar ook verhaaltjesommen; dat wordt echt een stuk gemakkelijker wanneer het leesniveau goed op peil is. En eigenlijk nog veel belangrijker; lezen is gewoon superfijn!

Fijne vakantie!

Bron: Centraal Planbureau (2016).  Kansrijk Onderwijsbeleid

Meer lezen over hoe volwassenen kinderen kunnen helpen meer van boeken te genieten?  Lees dan bijvoorbeeld: Chambers, A. (2012). Leespraat. De leesomgeving & Vertel eens. Leidschendam: NBD Biblion. 

Wiens dag maak jij een beetje mooier vandaag?

klimRoos helpt bij rouwverwerking